Info: Kesan Radiasi Nuklear Kepada Manusia

|

  • Pendedahan radiasi berukuran 100 Rems akan merosakkan sistem peredaran darah menyebabkan sel limfosit darah akan berkurangan. Simptom awal selesema.
  • Pendedahan kepada radiasi berukuran 200 Rems ke atas menyebabkan keguguran rambut dengan cepat, kerosakan saluran usus yang mengakibatkan mual, muntah dan cirit-birit. Pada kekuatan ini, radiasi boleh menyebabkan kerosakan saluran peranakan.
  • Radiasi nuklear berukuran 1,000 hingga 5,000 Rems mengakibatkan kerosakan kepada pembuluh darah dan boleh menyebabkan jantung gagal berfungsi dan kematian.
  • Pendedahan langsung kepada radiasi berukuran lebih 5,000 Rems akan menyebabkan sel otak rosak, selain membunuh sel saraf dan merosakkan pembuluh darah dalam jantung.
  • Dalam jumlah tertentu, iodin radioaktif boleh merosakkan sebahagian atau seluruh bahagian kelenjar tiroid yang mengawal metabolisma (pengeluaran tenaga) manusia.
  • Menurut data kesan pengeboman bom atom di Nagasaki dan Hiroshima menunjukkan mangsa cuma bertahan selama 10 tahun dan berdepan risiko jangka panjang seperti leukemia dan barah limfoma.
Sumber: Berita Harian
.............................................................................................................

PENTING!!! 
Rakyat Malaysia tidak perlu panik kerana pelepasan radioaktif dari loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi yang terbakar dan meletup akibat gempa bumi dan tsunami di Jepun, Jumaat lalu adalah rendah dan tidak mungkin sampai ke Malaysia. Ini disebabkan faktor arah dan pergerakan angin adalah ke timur dan timur laut Jepun.
Maklumat dipetik daripada Jabatan Meteorologi Malaysia.

So maknanya kesan radiasi tersebut tidak akan sampai ke Malaysia.
Tidak perlu risau.
Jangan percaya dengan khabar angin.
Dan jangan mengada-ngada nak ambil pil potassium iodide untuk mencegah kesan radiasi.
Apa-apa pun, marilah kita sama-sama berdoa supaya Allah S.W.T terus melindungi negara kita dari bencana alam dan wabak penyakit.
Amin.
:)
No comments: